Değer Kaybı Nedir? Şartları ve Başvuru Süreci
- Furkan Demirezen
- 13 Mar
- 2 dakikada okunur

Değer kaybı, bir aracın kaza yapması sonucu, onarılsa bile ikinci el piyasasındaki değerinin düşmesi durumudur. Örneğin, 2022 model bir aracınız olduğunu düşünelim. Araç kazadan önce piyasa değeri 1.000.000 TL iken, kaza sonrası yapılan onarım nedeniyle alıcılar tarafından 950.000 TL’ye alınmak isteniyor. İşte aradaki 50.000 TL fark değer kaybı olarak adlandırılır.
Birçok araç sahibi, değer kaybı tazminatı alma hakkına sahip olduğunu bilmez. Ancak doğru şartlar sağlandığında, kazaya sebep olan tarafın zorunlu trafik sigortası bu kaybı karşılamak zorundadır.
Değer Kaybı Tazminatı Alma Şartları
Aracınızın değer kaybı tazminatı alabilmesi için şu şartların sağlanması gerekir:
1. Kazada Kusursuz veya Kısmen Kusurlu Olmalısınız.
Değer kaybı talep edebilmek için %100 kusurlu olmamalısınız.
2. Araç Daha Önce Ağır Hasar Kaydı Almamış Olmalı.
Daha önce pert kaydı veya ağır hasar kaydı bulunan araçlar için sigorta şirketleri değer kaybı ödemesi yapmaz.
🔹 Örnek:Ayşe Hanım’ın aracı geçmişte pert kaydı aldı ve sigorta şirketi tarafından ödenerek hurdaya çıkarıldı. Eğer bu araç tekrar trafiğe çıkarsa ve yeni bir kazaya karışırsa, değer kaybı talep edemez.
3. Trafik Sigortası Kapsamında Olmalı
Kazaya neden olan tarafın zorunlu trafik sigortası, değer kaybını karşılamak zorundadır. Ancak kendi hatanızdan kaynaklanan kazalarda değer kaybı tazminatı almak için kasko sigortanızda bu teminatın olması gerekir.
4. Zaman Aşımı Süresine Dikkat Edilmeli
Değer kaybı için başvuru süresi 2 yıl olmakla birlikte, bazı durumlarda 10 yıla kadar talep hakkınız olabilir. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede başvurmak önemlidir.
Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Değer kaybı hesaplanırken aşağıdaki faktörler dikkate alınır:
✔ Araç yaşı: Yeni araçlarda değer kaybı daha fazladır.
✔ Kilometre: Daha fazla yol yapan araçlarda değer kaybı daha düşük hesaplanır.
✔ Hasarın büyüklüğü: Parça değişimi gerektiren kazalarda değer kaybı daha fazla olur.
✔ Araç markası ve modeli: Talep edilebilecek değer kaybı tazminatı aracın sınıfı ve model yılı ile de doğrudan ilgilidir.
Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
1. Sigorta Şirketine Başvuru
Kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortası şirketine başvuru yapılır.
Gerekli Belgeler:
📌 Kaza tespit tutanağı
📌 Ekspertiz raporu
📌 Araç ruhsat fotokopisi
📌 Hasar fotoğrafları
2. Sigorta Şirketinin Cevap Süresi
Sigorta şirketi 15 gün içinde ödeme yapmalıdır. Eğer ödeme yapılmazsa veya düşük teklif edilirse, Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulabileceği gibi dava açma imkanı da doğar.
3. Hukuki Yollara Başvuru
Sigorta şirketi ödeme yapmazsa, değer kaybı davası açılabilir. Alanında uzman bir avukat ile süreç yönetilerek sigorta şirketinden tazminat alınabilir.
Sonuç
Aracınız kazaya karıştıysa ve değer kaybı yaşadıysanız, yukarıdaki şartları sağlıyorsanız kusurlu tarafın sigortasından değer kaybı tazminatı alabilirsiniz. Sigorta şirketleri genellikle düşük ödeme teklif edebilir veya reddedebilir, bu yüzden bir avukat yardımıyla süreci takip etmek hak kaybı yaşamamanızı sağlar.
Comments